ANKARA’NIN HİTİT GÜNEŞİ

(Bu yazı 11 Nisan 2019’da mürekkephaber.com’da yayımlanmıştır)

Mehmet Aksoy’un 2006 yılında Ermenistan’a karşı iyi niyet göstergesi amacıyla Kars’ta yaptığı 35 metrelik “İnsanlık Anıtı” adlı heykel dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından “ucube” olarak nitelendirilmiş, bu talihsiz nitelemeden sonra Kars Belediye Meclisi, 2011 yılında aldığı kararla anıtı yıktırmıştı.

Ankara’nın görevden alınan (ve neden görevden alındığını hala bilmediğimiz) belediye başkanı Melih Gökçek ise heykellere tükürmekle ün yapmıştı.

Kendisinin 1994 yılında müstehcen bularak Altınpark’tan kaldırttığı yine Mehmet Aksoy’un “Periler Ülkesinde” adlı eseri, Gökçek ile aynı zihin yapısına sahip siyasetçiler için ‘ucube’ sayılacak işlerdendi.

Ankara Seğmenler Parkı’nda bulunan İlhan Koman’ın  bronz heykeli ise 2016 yılında birdenbire ortadan kayboldu. Melih Gökçek heykelin çalındığını iddia etti. Heykel hala ortada yok.  Neyse ki Mimarlar Odası bir kampanyaya öncülük etti ve heykelin bir kopyası yerine kondu.

Melih Gökçek, işbaşına geldikten bir süre sonra mimar Vedat Dalokay  tarafından Ankara’nın sembolü haline getirilen Hitit Güneşi heykelini kaldırmış ve yerine Atakule-Kocatepe Cami ve üç yıldızın bulunduğu bir resmi Ankara’nın simgesi haline getirmişti.

Melih Gökçek 2010 yılında başka bir simge daha üretti: Gülümseyen bir Ankara kedisi. Her ne kadar Danıştay bu logoyu iptal ettiyse de Gökçek, Ankara kedisine bıyık ekleyerek Belediye Meclisi’nden geçirdi. Bu simgeler hala kullanılıyor.

Şimdi Ankaralılar, 31 Mart Yerel Seçimi’nin hemen ardından sosyal medyada başlattıkları bir kampanyayla yeni başkan Mansur Yavaş’tan Hitit Güneşi sembolünü geri istediklerini duyurdular. Kampanya bir çığ gibi büyüdü.

Atatürk Ankara’yı Anadolu uygarlığının merkezi yapmak istemişti. Bu amaçla kurulan Etnoğrafya Müzesi Cumhuriyetin ilk devlet müzesi olarak inşa edildi ve 1927’de hizmete açıldı. Ankara Kalesi’ndeki Anadolu Medeniyetleri Müzesi ise başkentin bir başka değeridir ve bir örneği daha yoktur.  Bu müzelerde sergilenen uygarlıklar günümüzde Ankara tarafından temsil ediliyor. Rahmetli Vedat Dalokay, Hitit Güneşi’ni Ankara’nın sembolü yaparken, gelmiş geçmiş tüm Anadolu uygarlıklarını temsilen bu sembolü seçmişti.

Anadolu’nun en eski uygarlığı olan Hattilerin kullandığı sembollerden en önemlisi ‘Hitit Güneşi’ olarak adlandırılan güneş kursuydu. Sembolü Hattilerden sonra Hititler de kullandı ve bir uygarlığın sembolü haline dönüştü.  Sembolün asılları Çorum Alacahöyük’te yapılan kazılarda bulundu. Ankara’nın Sıhhiye Meydanı’nda bulunan geyik figürlü güneş kursu anıtı işte bu kazılarda ortaya çıkartılan eserin kopyasıdır.

Hitit Güneşi bilindiği gibi doğanın üretimini, güneşin gücünü, özgürlüğü ve barışı simgeliyor. Ankara, yeni dönemde  tazelenen özgürlük duygusu ve barışa doğru el uzatan bir ülkenin başkenti olarak Hitit Güneşi’ne yeniden kavuşmayı bekliyor.

Dileriz hemen olur.